Тестостеронът, най-мъжкият хормон – поглед в бъдещето

На 28 март в София се проведе Първи интердисциплинарен международен симпозиум “Съвременни аспекти на хипогонадизма при мъжа”.

В него участваха световноизвестни експерти в областта на ендокринологията и урологията – проф. Нийшлаг – Германия, проф. Монторзи – Италия и проф. Алтхаус – Германия, както и видни специалисти от България, които очертаха новите аспекти в диагностиката и лечението.

Световните данни показват, че при мъже над 40 години от тестостеронова недостатъчност страдат между 16 и 26%. В САЩ и Европа те се лекуват в 80% от случаите, докато в България – само в 10% от тях.

Понижените нива на тестостерон са причина за появата на симптомите на “мъжкия климакс”. Това състояние се характеризира с понижено качество на живот поради наличие на еректилна дисфункция, наднормено тегло, остеопороза, промени в липидния баланс, загуба на жизненост и либидо, депресивни настроения и раздразнителност.

Вече са известни много данни от изследвания на мъже в това състояние, лекувани с тестостерон. При тях сексуалното желание се повишава, мастната тъкан намалява, мускулната сила и костната плътност се увеличават, подобрява се психо-емоционалното състояние.

Налице са все повече доказателства за това, че симптомите на т.нар. мъжки климакс могат да бъдат успешно овладяни с прилагане на тестостеронова терапия.

Проблемът е изключително актуален не само защото това може да е причината за безплодни бракове, а и поради факта, че ниските нива на тестостерон се асоциират с покачване смъртността при мъжа – 35% срещу 20% при тези нормални нива.

Специалистите препоръчват заместително лечение, за да се възстановят нивата на хормона и да ес преодолеят симптомите на т.нар. мъжки климакс. Заместителната терапия компенсира хормоналния дефицит ефективно и дискретно.

Мъжете с подобни проблеми трябва да се консултират с уролог или ендокринолог, който ще прецени дали заместителната терапия е подходяща за тях.

Програма на симпозиума:

  • cover2Тестостеронът не е опасен за простатата – проф. д-р Франческо Монторзи
  • Тестостеронът: стар хормон, нови знания и поглед в бъдещето – проф. д-р Еберхард Нийшлаг
  • Оперативно лечение на електилната дисфункция – проф. д-р Петер Алтхаус
  • Тестостерон и простатна жлеза. Съвременни аспекти– проф. д-р Чавдар Славов
  • Тестостерон, метаболитен синдром и сърдечно-съдов риск – доц. д-р Филип Куманов
  • Хипогонадизъм и сърдечно-съдов риск – доц. д-р Борислав Георгиев
  • Тестостерон и еректилна дисфункциядоц. д-р Здравко Каменов
  • Психологичен аспект на хипогонадизмадоц. д-р Румен Бостанджиев
  • Нашият опит в лечението на мъжки хипогонадизъм с Nebido и Androgel – доц. д-р Кирил Христозов
  • Хормоналнозаместително лечение с тестостерон при хипогонадизъм в урологичната практика – Е. Попов

Вашият коментар

You must be logged in to post a comment.