10 изненадващи ползи от секса

01Когато сте в любовно настроение, със сигурност последното нещо, за което мислите е, че сексът ще подобри имунната ви система или ще ви помогне да поддържате здравословно тегло.

И все пак добрият секс има много ползи, които биха изненадали много хора. „Сексът е навсякъде около нас,” казва психологът и секс терапевт д-р Джой Дейвидсън, „но идеята, че ние сме сексуални същества все още често предизвиква възмущение, срам и дори погнуса в някои случаи”.

Добре би било да знаем как нашата сексуалност влияе върху живота и здравето ни, както физически, така и психически.

Представяме 10 ползи от секса, като всеки от разгледаните аспекти е подкрепен с данни от научни изследвания от различни специалисти.

1. Сексът намалява стреса
021Сексът понижава кръвното налягане и стреса – това установяват изследователи от Шотландия, публикували резултатите от работата си в „Biological Psychology”. В студията са били включени 24 жени и 22 мъже, които е трябвало да записват данни за сексуалната си активност.

Екипът от изследователи подлагал участниците на стрес в различни ситуации – като например говорене нред публика и изчисляване на глас – като междувременно били регистрирани промените в кръвното налягане. Участниците, които са имали полови сношения, реагирали по-добре на стреса в сравнение с онези, които са имали различно сексуално поведение или не са имали никакви сексуални контакти.

Друго изследване, публикувано в същото научно списание, установява, че честите сношения са свързани с по-ниски нива на диастолното налягане при партньорите, а друг екип от изследователи установява зависимост между прегръдките и ниското кръвно пре жените.

2. Сексът подобрява имунитета
03Доброто сексуално здраве би могло да онзачава по-добро физическо здраве като цяло. Сексът веднъж или два пъти седмично повишава нивото на антитела имуноглобулин A, които могат да ни предпазят от простуди и други инфекции.

Учени от университета „Wilkes” са изследвали слюнката на 112 колежани, които са били помолени да споделят сексуалната си активност.
Онези, които правят секс „често” (веднъж или два пъти седмично) имали най-високи нива на имуноглобулин А в сравнение с останалите три групи – (1) такива, които не правят секс, (2) такива, които правят секс по-рядко от веднъж седмично или (3) такива, които правят секс „много често” – по-често от 3 или 4 пъти седмично.

3. Сексът изгаря калории
0430-минутен секс изгаря поне 85 калории и макар това да не звучи много, цифрите се натрупват – изгаряме около 3 570 калории при 42 половичасови акта, което е достатъчно за отслабване с половин килограм.

Д-р Пати Бритън, сексолог от Лос Анджелис и президент на Американската асоциация на секстерапевтите, напомня, че сексът има както физически, така и на психически измерения и ползите за психичното ни здраве сане по-малко.

 

4. Сексът заздравява сърдечно-съдовата система
05Обикновено по-възрастните господа се притесняват, че физическото натоварване по време на секс може да предизвика сърдечен удар, но оказва се, че това науката не е съгласна с тази теза.

Изследване, публикувано в „Journal of Epidemiology and Community Health”, показва, че няма връзка между честотата на сексуалните контакти и регистрираните сърдечни инфактри при 914 мъже, проследявани от медицински специалисти в продължение на 20 години.

Ползите от секса за сърцето обае на свършват до тук. Изследователите установяват още, че при мъже, които правят секс поне два пъти седмично, рискът от инфаркт намалява на половина в сравнение с мъже, чиито контакти са по-редки от веднъж месечно.

5. Сексът подобрява самочувствието
06Подобряването на самочувствието е посочвано като причина №1 сред всички 237 причини, по които хората правят секс. Това сочат резултатите от изследване на университета в Тексас, публикувани в „Archives of Sexual Behavior”.

Д-р Джина Огдън, секс и фамилен терапевт, споделя наблюдението си, че дори хора с много добро самочувствие правят секс понякога само за да се почувстват още по-добре. „Добрият секс започва със самочувствието и го повишава, стига да се прави с любов и да удовлетворява нуждите и желанията и на двамата партньори,“ казва още д-р Огдън.

 

6. Сексът сближава
07Сексът и оргазмите повишават нивата на окситоцин – хормонът на любовта, което може да засили усещането ни за доверие и близост. Изследователски екип от учени от университите в Питсбърг и Северна Каролина анализира 59 пременопаузални жени преди и след контакт с партньор, завършващ с прегръдка. Резултатите показали, че колкото повече са контактите, толкова по-високи са нивата на окситоцин.

7. Сексът намалява болката

С повишаването на акситоцина се увеличават и ендорфините, които намаляват болката. Ако главоболието ви отшумява след секс, причината за това е окситоцинът.

8. Сексът намалява риска от рак на простатата
09Честите еякулации, особено при млади мъже, намаляват риска от простатен карцином на по-късни етапи от живота, твърдят австралийски учени в публикация в „British Journal of Urology International”. Екипът от изследователи установява, че няма връзка между заболяването и броя на сексуалните партньори. По-интересното е, че учените откривът също, че при мъже, имали повече от пет еякулации седмично, докато са били на възраст между 20 и 30 години, рискът от развитие на простатен карцином е с 1/3 по-нисък.

Друго изследване, публикувано в „Journal of the American Medical Association”, сочи, че честите еякулации (21 месечно или повече) са свързани с по-нисък рист от развитие на рак на простатата с напредването на възрастта.

9. Сексът заздравява тазовата мускулатура
10Жените, които по време на секс правят упражнения за тазовата мускулатура, известни като упражненията на Кегел, допринасят както за своето собствено удоволствие, така и за удоволствието на партньора. Освен това, тези упражнения помагат за предпазване от инконтиненция с напредването на възрастта.
Най-простото от тези упражнения се състои в това да стегнете тазовата мускулатура. Бройте до три и отпуснете.

10. Сексът помага на съня
11Окситоцинът, който се освобождава при оргазъм, влияе добре на съня. Това сочат редица изследвания в тази област.
Достатъчният сън е свързан от своя страна с множество положителни следствия като поддържането на здравословно тегло и нормализиране на кръвното налягане.

 

Изводи
Както сочат изследванията, сексът е добър за вас и ползите от него се простират далеч отвъд спалнята.

По материали на MedicineNet.com


Вашият коментар

You must be logged in to post a comment.